REALITATE SAU FICȚIUNE PRIVIND TERAPIA DE SUBSTITUTIE CU TESTOSTERON

REALITATE SAU FICȚIUNE PRIVIND TERAPIA DE SUBSTITUTIE CU TESTOSTERON

Este adevărat: același hormon care este apreciat pentru capacitatea sa de a maximiza forța fizica, apetitul sexual, nivelul de energie și calitatea generală a vieții, este totodată cel care scade constant pe măsură ce îmbătrânești. Așa că nu este de mirare că interesul pentru terapia de substituție cu testosteron creste constant.

Dar înainte de a începe un astfel de tratament,  este bine sa fii informat.

Tratamentul cu testosteron este sigur? Este eficient? DA și DA, dar el trebuie administrat corect și cu supravegherea clinică adecvata.

1. Terapia de substituție cu testosteron poate aștepta până la 50 de ani.

FALS. Nu este nevoie să suferi pentru fiecare simptom. Vorbim aici de libidou scăzut, performanta sexuala redusa, energie în scădere, stare de oboseala, lipsa de concentrare, masă musculară redusă, somn de proasta calitate, stare de spirit, încredere in sine și multe altele. Deoarece nivelele de testosteron încep să scadă cu 1-2 % în fiecare an începând cu vârsta de 35 de ani, este recomandat sa efectuezi o dozare de referință în acea perioadă. Evaluarea la HERA MEDICAL INSTITUTE este o modalitate de a obține o imagine clară a nivelelor hormonale, împreună cu un medic specializat care îți va interpreta rezultatele și îți va elabora planul de performanță personalizat. 

2. Terapia cu testosteron poate crește riscul de cancer de prostată.

FALS. Niciun studiu nu a demonstrat inechivoc faptul că terapia cu testosteron este un factor de risc independent pentru dezvoltarea cancerului de prostată. Pentru precauție, la HERA MEDICAL INSTITUTE testăm nivelele de antigen prostatic specific (PSA) ca parte a testelor de laborator, înainte si în timpul tratamentului cu testosteron. Nivelele de PSA pot fi crescute la bărbații cu cancer de prostată.

3. Terapia cu testosteron afectează fertilitatea.

ADEVARAT. Bărbații care administreaza testosteron exogen pot experimenta o scădere a numărului de spermatozoizi, deoarece organismul inhiba partial (dar nu total) producția naturală de testosteron, pentru a se adapta aportului extern crescut. Deși această scădere este de obicei temporară, bărbaților care doresc să-și păstreze fertilitatea, le-am recomanda și alte opțiuni de tratament, cum ar fi suplimentele de stimulare a testosteronului sau modificari ale stilului de viață. 

4. Terapia cu testosteron poate crește riscul de probleme cardiovasculare.

FALS. Prin terapia cu testosteron, este redus riscul de boală cardiovasculară, este redus LDL [colesterolul „rău”] iar tensiunea arterială se îmbunătățește. Nivelele scăzute de testosteron endogen reprezintă un factor de risc pentru boala cardiovasculară. Un marker valoros al sănătății generale îl reprezintă apolipoproteina B, parametru inclus în testele noastre de sânge ca un indicator puternic al riscului cardiovascular general.

5. Injecțiile cu testosteron sunt singura metodă de administrare care funcționează.

FALS. Mulți bărbați care urmează un tratament de optimizare a testosteronului folosesc creme și obțin rezultate excelente. Decizia cremă versus injectabil se bazează pe preferințele individuale, vârsta, factorii de stil de viață și evaluarea medicului care prescrie. Cremele, de exemplu, au un ușor risc de transfer, așa încât dacă un bărbat are copii mici acasă, injecția poate fi o opțiune mai sigură. 

6. Testosteronul poate micșora testiculele.

ADEVARAT. Sub tratamentul cu testosteron se poate produce un grad de contracție testiculară, dar aceasta nu depășește niciodată maxim 10 %. Majoritatea bărbaților nu observă acest aspect.

7. Testosteronul poate produce sâni de bărbat.

ADEVARAT. Testosteronul exogen este convertit parțial în estradiol, o forma de estrogeni. Dacă această conversie este accentuata, unii bărbați dezvoltă puțin țesut mamar și/sau sensibilitate la nivelul sânilor.Cantități mici de estradiol sunt benefice – ajută la reducerea grăsimii abdominale și mențin masa osoasă. Totuși, există o soluție simplă: administrarea unui inhibitor de aromatază – aromataza este o enzimă care facilitează conversia testosteronului in estrogeni. Anastrozol ajută la blocarea acestei conversii. Echipa HERA MEDICAL INSTITUTE te va ajuta să găsim echilibrul potrivit, astfel încât să produci suficient – dar nu prea mult – estradiol. 

8. Testosteronul poate produce acnee.

ADEVARAT. Testosteronul crește producția de sebum, care poate inflama foliculii de păr de pe față, ceea ce poate duce la acnee. La HERA MEDICAL INSTITUTE urmărim orice efecte secundare, cum ar fi acneea, și te ajutăm prin ajustarea protocolului de tratament.