SUBSTITUTIE HORMONALA SISTEMICA

Tratamente

SUBSTITUTIA HORMONALA SISTEMICA

Terapia de substitutie hormonala reprezinta un tratament administrat pentru a contracara simptomele menopauzei. Acest tratament inlocuieste hormonii care scad in menopauza. Principalii hormoni utilizati in terapia de substitutie hormonala sunt:

– estrogen – sub forma de estradiol, estrona si estriol

– progestogen – progesteron sintetic – sub forma de didrogesteron, medroxiprogesteron, noretisteron si levonorgestrel

ESTROGENI, PROGESTERON & TESTOSTERON

Totul se invarte in jurul estrogenilor! Practic toate modificarile deranjante din (peri-)menopauza se datoreaza oscilatiilor necontrolate si apoi pierderii acestui hormon.

Studiile clinice arata ca estrogenii conserva functia daca incep sa fie administrati in “fereastra de oportunitate”, adica in cursul sau cat de curand dupa tranzitia in menopauza (cu cat mai curand, cu atat mai bine, dar in orice caz in primii 5 ani). Estrogenii nu repara functia deficitara daca sunt administrati tardiv (peste 5 ani de la intrarea in menopauza).

Beneficiile terapiei de substitutie hormonala

Principalul beneficiu al terapiei de substitutie hormonala il reprezinta ameliorarea majoritatii simptomelor de menopauza: bufeuri, transpiratii nocturne, indispozitie, uscaciune vaginala, libidou scazut. Aceste simptome pot dura cativa ani si pot fi extrem de neplacute.

Totodata, terapia de substitutie hormonala previne aparitia osteoporozei, intalnita frecvent in menopauza.

Terapia de substitutie hormonala inceputa precoce si mentinuta pe o durata de 10 ani sau mai mult, are urmatoarele beneficii:

– beneficiu asupra sanatatii cardiovasculare pe termen lung

– beneficiu neurologic | scade riscul de boala Alzheimer

– previne pierderea osoasa si reduce riscul osteoporozei

– previne cancerul de colon

– previne cancerul de san

– asigura o calitate mai buna a colagenului

– memoria si dispozitia sunt mai bune

– echilibrul postural este mai bun | riscul de fracturi este mai redus

– reduce stress-ul, datorita calitatii mai bune a somnului, reducerii bufeurilor si anxietatii

– reduce riscul de diabet

– previne obezitatea

Cum se incepe terapia

Daca esti interesata de a incepe terapie de substitutie hormonala, programeaza-ti o consultatie aici. Iti voi explica diferitele tipuri de terapie hormonala disponibile si te voi ajuta sa o alegi pe cea mai potrivita.

In mod normal poti incepe tratamentul hormonal de indata ce incepi sa resimti simptome de menopauza, iar de regula nu este nevoie de la inceput sa faci investigatii.

Tratamentul hormonal se incepe cu doza cea mai mica, ea putand fi crescuta ulterior. Efectele tratamentului se resimt dupa cateva saptamani, iar la inceput poti avea cateva reactii adverse.

De aceea este recomandat initial un tratament de proba de 3 luni. Daca acesta nu este eficient, se poate modifica doza sau tipul de tratament.

In prezent este incurajata administrarea terapiei de substitutie hormonala pentru simptomele de menopauza si pentru prevenirea unor boli, la femei in peri- si postmenopauza care nu au contraindicatii.

Cine poate lua tratament de substitutie hormonala

Majoritatea femeilor pot lua tratament hormonal daca au simptome de menopauza.

Terapia de substitutie hormonala nu este recomandata urmatoarelor femei:

– istoric de cancer de san, cancer de ovar sau cancer de uter

– istoric de cheaguri de sange in vase

– hipertensiune arteriala netratata – inainte de a incepe terapia de substitutie hormonala este recomandata stabilizarea tensiunii arteriale

– afectiune hepatica

– sarcina – o sarcina este posibila chiar in prezenta terapiei de substitutie hormonala, de aceea este recomandat sa folosesti o metoda de contraceptie timp de 2 ani dupa ultima menstruatie daca ai sub 50 ani si timp de 1 an daca ai peste 50 ani

In toate aceste cazuri, vor fi luate in considerare terapii alternative substitutiei hormonale.

Tipuri de terapie hormonala

Exista numeroase tipuri de terapie de substitutie hormonala, iar uneori este dificil pana gasesti ceea ce ti se potriveste.

Exista diferite:

– preparate hormonale – pentru majoritatea femeilor este indicata o combinatie de hormoni, estrogen si progesteron; femeile care nu mai au uter pot lua numai estrogen

– modalitati de administrare – comprimate orale, patch-uri transdermice (plasturi), gel cutanat, implanturi, geluri | creme vaginalepesare | inele vaginale

– scheme de tratament – administrare continua fara pauza, administrare ciclica

Este posibil sa trebuiasca sa incerci mai multe forme de tratament pana vei reusi sa gasesti ceea ce ti se potriveste.

 

Terapia hormonala poate fi administrata:

– pe termen scurt, in perioada de tranzitie catre menopauza, timp de 2-3 ani

– pe termen lung, daca este inceputa in “fereastra de oportunitate”, cat mai curand dupa instalarea menopauzei (max 3-5 ani de la ultima menstruatie) si continuata in doza redusa pe termen lung: peste 5 ani, preferabil peste 10 ani

Cele mai bune si sigure metode de administrare a terapiei de substitutie hormonala, in special a estrogenilor, sunt cele non-orale: transdermic, transvaginal si implanturi.

Comprimate hormonale

Comprimatele se iau de regula o data pe zi si reprezinta forma cea mai comuna si cea mai simpla de terapie de substitutie hormonala.

Sunt disponibile comprimate numai cu estrogen sau comprimate combinate.

Este important de retinut faptul ca unele riscuri, cum ar fi formarea cheagurilor de sange, sunt mai crescute la administrarea orala sub forma de comprimate, a hormonilor, comparativ cu alte cai de administrare (cu toate acestea, in ansamblu, riscul este mic).

Patch-uri transdermice | plasturi

Patch-urile transdermice sunt de asemeni o forma obisnuita de tratament hormonal. Ele se lipesc de piele si se inlocuiesc la cateva zile. Sunt disponibile patch-uri numai cu estrogen sau combinate.

Patch-urile pot constitui o optiune mai buna de tratament daca varianta de administrare zilnica a unui comprimat oral reprezinta un inconvenient.

Avantajul patch-urilor consta in riscuri mai mici fata de comprimate, referitor in special la indigestie sau la formarea cheagurilor de sange.

Gel transdermic cu estrogen

Gelul cu estrogen este o forma de terapie de substitutie hormonala din ce in ce mai populara. Gelul se aplica pe piele o data pe zi si este absorbit in organism.

Similar patch-urilor, aceasta cale de administrare reduce riscul formarii cheagurilor de sange.

Daca uterul este prezent, se administreaza separat o forma de progestogen, pentru a reduce riscul cancerului de endometru.

Implanturi

IMPLANTURILE BIOIDENTICE

– DISPOZITIVUL INTRAUTERIN cu progestogen; actioneaza timp de 5 ani si are totodata rol contraceptiv

Cand sa opresti terapia de substitutie hormonala

Nu exista o limita de timp pentru administrarea terapiei de substitutie hormonala. Fiecare femeie va primi de la medic un plan de tratament individualizat si adaptat pe parcurs.

Majoritatea femeilor renunta la tratamentul hormonal odata cu disparitia simptomelor de menopauza, adica dupa cativa ani.

Oprirea tratamentului hormonal se face progresiv, nu brusc.

Daca dupa intreruperea terapiei hormonale, simptomele reapar si sunt severe sau persista, poti reincepe tratamentul.

Riscuri si reactii adverse

Ca orice medicament, terapia de substitutie hormonala poate cauza efecte adverse. Acestea sunt de regula tranzitorii si dispar in maxim 3 luni de la inceperea tratamentului.

Cele mai comune efecte adverse sunt:

– tensiune in sani

– cefalee

– greata

– indigestie

– dureri abdominale

– sangerare vaginala

Unele tipuri de tratament hormonal pot creste usor riscul unor probleme mai serioase: cheaguri de sange, cancer de san.

Beneficiile terapiei de substitutie hormonala sunt evidente si prevaleaza riscurile!

Alternative la terapia de substitutie hormonala

Daca nu doresti sau te afli in imposibilitatea de a lua terapie hormonala, poti opta pentru metode alternative de a controla simptomele in menopauza. Acestea includ

– adaptarea stilului de viata – sport regulat, alimentatie sanatoasa, reducerea consumului de cafea, alcool, alimente condimentate, intreruperea fumatului, evitarea caldurii in incaperi, reducerea stress-ului, terapie de relaxare (yoga, tai chi), lubrefiant vaginal

tibolona – un medicament hormonal sintetic similar terapiei de substitutie hormonala combinata estro-progesteronica, insa nu atat de eficient si recomandat numai femeilor care au avut ultima menstruatie cu peste un an in urma; are si usor efect androgenic

– antidepresive – unele pot ameliora bufeurile si transpiratiile, dar pot produce ca efecte adverse agitatie si ameteli

– clonidina – un medicament non-hormonal care reduce bufeurile si transpiratiile la unele femei

Suplimentele alimentare din plante pot fi eficiente in cazul simptomelor usoare, dar rareori in cazul simptomelor severe.

SCHEME DE TRATAMENT DE SUBSTITUTIE HORMONALA

In functie de stadiul menopauzei si de simptomatologie, exista in principal doua scheme de tratament: tratamentul ciclic (secvential) si tratamentul continuu.

 
Terapia de substitutie hormonala ciclica

Terapia de substitutie hormonala ciclica sau secventiala este recomandata femeilor cu tratament hormonal combinat, care prezinta simptome de menopauza dar inca mai au menstruatie.

Se descriu doua tipuri de terapie hormonala ciclica

– schema lunara – estrogen zilnic + progestogen ultimele 14 zile ale ciclului menstrual

– schema la 3 luni – estrogen zilnic + progestogen 14 zile la 3 luni

Pentru femeile care inca au menstruatii regulate, este recomandata schema lunara de tratament.

Schema de tratament la 3 luni este de regula recomandata femeilor cu menstruatii neregulate. Tratamentul va crea o menstruatie la 3 luni.

Este important de a mentine menstruatii regulate, pentru a sti cand sisteaza menstruatiile in mod natural si deci care este momentul intrarii in menopauza.

 

Terapia de substitutie hormonala continua

Terapia de substitutie hormonala continua este recomandata femeilor care au intrat deja in menopauza, adica acelor femei care nu au mai avut menstruatie timp de un an.

Asa cum sugereaza si denumirea, terapia de substitutie hormonala continua presupune administrarea zilnica de estrogen si progesteron, fara pauza.

Exista si terapie de substitutie hormonala continua care contine exclusiv estrogen.