SUBSTITUTIE HORMONALA TOPICA | Informatii

Informatii

SUBSTITUTIA HORMONALA TOPICA

Tratamentul de substitutie hormonala la nivel local, vaginal, in menopauza, poarta denumirea de substitutie hormonala topica. El este indicat pentru tratarea simptomelor genitale de menopauza si nu se adreseaza si altor simptome de menopauza (bufeuri, transpiratii etc). Acest tip de tratament contine exclusiv estrogen administrat pe cale vaginala, si nu necesita administrarea concomitenta de progestogen, chiar daca uterul este prezent. De asemeni nu comporta riscurile terapiei de substitutie hormonala sistemica.

Se descriu mai multe forme de terapie de substitutie hormonala topica:

Inel vaginal

Inelul vaginal este un inel flexibil din silicon care odata inserat ramane in vagin continuu timp de 3 luni. Inelul poate fi inlocuit la fiecare 3 luni, dar este indicat a fi utilizat pentru o perioada cat mai scurta si in nici un caz in mod continuu mai mult de 2 ani.

Crema | gel vaginal

Crema vaginala cu estrogen se introduce direct in vagin, cu ajutorul unui aplicator, de obicei seara inainte de culcare. De obicei se administreaza o data pe zi in primele saptamani, apoi de 2-3 ori pe saptamana.

Ovule vaginale

Ovulele vaginale cu estrogen asigura o eliberarea lenta a estrogenului si sunt inserate in vagin cu ajutorul unui aplicator. De obicei se administreaza o data pe zi in primele saptamani, apoi de 2-3 ori pe saptamana.