OPTIMIZAREA TESTOSTERONULUI – CE TREBUIE SĂ ȘTIE ORICE BĂRBAT PESTE 30 DE ANI

OPTIMIZAREA TESTOSTERONULUI - CE TREBUIE SĂ ȘTIE ORICE BĂRBAT PESTE 30 DE ANI

Mulți bărbați peste 30 de ani încep sa se confrunte cu probleme care par a fi „normale pentru vârsta lor” –   kilograme în plus, libidou scăzut, stare de oboseala.

Testosteronul scăzut este una dintre cele mai subdiagnosticate afecțiuni la bărbați. 55 % dintre barbatii testati prezinta valori reduse ale testosteronului in sange.

Testosteronul este hormonul care reglează apetitul sexual, masa și forța musculară, distribuția grăsimilor și multe altele.

Andropauza reprezintă scăderea progresivă a testosteronului pe care fiecare bărbat o experimentează pe măsură ce îmbătrânește. Spre deosebire de echivalentul său feminin, menopauza, puțini oameni înțeleg rolul pe care andropauza îl joacă în sănătatea, echilibrul psihic și performanța a milioane de bărbați sau ce se poate face pentru a o gestiona în mod proactiv.

Iată ghidul tău.

Când și de ce scade nivelul de testosteron?

Nivelul de testosteron atinge maximul în timpul pubertății și rămâne ridicat până la 20 de ani. În medie, nivelul scade cu aproximativ 1-2 % în fiecare an, începând cu vârsta de 30 de ani. Acest lucru poate duce la o scădere cu 5-8 % a masei musculare în fiecare deceniu, precum și la pierderea osoasă accelerată și la scăderea energiei și a performanței fizice. La vârsta de 40 de ani, nivelul de testosteron al unui bărbat este adesea cu 40 % mai mic decât maximul. Este momentul in care bărbații încep să se confrunte cu probleme de tipul „îmbătrânirii”, cum ar fi mai multă grăsime pe burtă, o menținere mai dificilă a mușchilor, creșterea tensiunii arteriale, scăderea densității osoase, scăderea calității somnului, colesterol mai mare, apetit sexual mai scăzut, niveluri reduse de energie, și cogniție mai lentă.

Mulți bărbați simt în timpul andropauzei o apatie generală, o lipsa de motivație si pierderea interesului pentru lucrurile importante. Popular, aceasta se etichetează ca „criza vârstei mijlocii”.

Pe o bază individuală, anumiți factori de stil de viață s-au dovedit a suprima testosteronul, cum ar fi: 

Stress cronic: Acest lucru afectează funcția glandei pituitare, care afectează capacitatea testiculelor de a produce testosteron.

Obezitate: Celulele adipoase transformă testosteronul în estrogen, ceea ce înseamnă că bărbații cu IMC mai mare au mai multe șanse să aibă testosteron scăzut.

Somn insuficient: Mai puțin de șapte ore de somn pe noapte împiedică, de asemenea, funcționarea glandei pituitare și întrerupe producția de testosteron.

Droguri și alcool: S-a demonstrat că drogurile recreative, alcoolul și antidepresivele scad testosteronul.

Leziuni craniene: Comoții sau traumatisme cerebrale anterioare au fost legate de niveluri suboptime de testosteron, chiar și la mulți ani după eveniment. 

HERA MEDICAL INSTITUTE 

Andropauza este un fenomen important și care nu se îmbunătățește de la sine, ci dimpotrivă, fără tratament evoluează nefavorabil. 

La HERA MEDICAL INSTITUTE deținem strategii bine stabilite, validate clinic, pentru a întrerupe sau a inversa declinul testosteronului. Oamenii devin din ce în ce mai puțin toleranți la procesul convențional de îmbătrânire. Ei doresc să-și maximizeze potențialul si după vârsta de 40-50 ani. Își doresc o viață plină și solicitantă. Este uimitor ce rol esențial poate juca substituția cu testosteron în aceasta privința. 

Cele mai importante beneficii ale terapiei de substituție cu testosteron sunt:

Funcție sexuală îmbunătățită: Bărbații cu libidou scăzut care primesc testosteron se confruntă cu o îmbunătățire a activității și a dorinței sexuale generale, precum și a funcției erectile. 

Creșterea forței și a masei musculare: Testosteronul crește masa musculară, forța, puterea picioarelor, mobilitatea, capacitatea de a urca scările și de a merge. 

Capacitate aerobă mai bună: Deși modest, testosteronul poate, de asemenea, îmbunătăți capacitatea aerobă și poate atenua scăderea asociată cu vârsta în absorbția maximă de oxigen (VO2max). 

Sănătate mintală mai echilibrată: Testosteronul poate îmbunătăți simptomele depresive. 

Compoziție corporală îmbunătățită: Testosteronul poate reduce masa de grăsime generală și viscerală. Deși beneficiile optimizării testosteronului sunt clare, începerea unui program de optimizare hormonală este o decizie serioasă de sănătate, pe termen lung, care necesită personalizare si disciplină.