VAGINITA ATROFICA

VAGINITA ATROFICA

VAGINITA ATROFICA reprezinta o inflamatie a vaginului datorata scaderii hormonilor estrogeni. Ea se manifesta prin uscaciune, iritatie si mancarime vaginala si|sau vulvara. Uneori pot aparea zgarieturi sau sangerari la atingeri minime, cum ar fi stergerea la toaleta. Toate aceste simptome conduc la un disconfort uneori devastator, alterand calitatea vietii de zi cu zi.

Estrogenii sunt produsi de ovare si scad in urmatoarele conditii: menopauza, tratamente pentru cancer, afectiuni ale ovarelor. Vaginul, vulva, colul uterin si tractul urinar sunt puternic dependente de estrogeni pentru buna functionare. Odata cu scaderea estrogenilor, toate aceste tesuturi sufera.

Vaginita atrofica influenteaza in mod negativ activitatea sexuala, care devine dureroasa si chiar imposibila. Vaginita atrofica contribuie la aparitia incontinentei urinare la efort (stranut, tuse, ras, ridicarea unor obiecte grele) sau a scurgerilor urinare fara efort, deoarece tesuturile care inconjoara aceste structuri isi pierd treptat forma.

Ce se vede

Semnele clasice ale vaginitei atrofice sunt datorate lipsei de estrogeni; acestea sunt:

– labiile mici se retrag

– labiile mari se atrofiaza (se micsoreaza, pierd consistenta, culoarea si functia)

– introitul vaginal devine palid, lucios si uscat, sau rosu daca este prezenta o inflamatie

– pliurile vaginale se netezesc

– colul uterin poate fi palpat, deoarece vaginul se scurteaza

– secretia vaginala devine apoasa si subtire, de culoare galbena sau gris
la nivelul orificiului uretral poate aparea o mica proeminenta rosie

Ce se simte

Cel mai precoce semn este lipsa de lubrefiere la contactul sexual sau o senzatie generala de uscaciune. La inceput aceste semne sunt intermitente, apoi ele devin permanente.

Pe masura subtierii mucoasei vaginale, vaginul si vulva devin foarte uscate, pruriginoase sau chiar dureroase sau dand o senzatie de intepatura. La nivelul vaginului sau vulvei pot aparea mici leziuni, datorita lipsei de flexibilitate si lubrefiere, uneori conducand la mici sangerari.

Pot aparea simptome urinare: imperiozitate de a urina, mictiuni in timpul noptii, infectii urinare.

Ce optiuni de tratament exista

– Ovule probiotice

Tratament local cu estrogeni

Terapie de substitutie hormonala

– Activitate sexuala regulata

Exercitii ale musculaturii pelvine

Injectare de plasma

Injectare de acid hialuronic

Laser vaginal

Radiofrecventa