INCONTINENTA URINARA

INCONTINENTA URINARA

INCONTINENTA URINARA reprezinta scurgerea involuntara de urina, de regula datorata relaxarii musculare sau lipsei de estrogeni. Ea poate aparea in cursul unei sarcini, dupa o nastere sau pe masura imbatranirii. Incontinenta urinara poate produce mari probleme de igiena personala precum si dificultati in viata sociala cotidiana. Din nefericire aceasta afectiune este direct legata de aspecte psihologice, ale feminitatii si sexualitatii femeilor afectate si poate conduce chiar la modificari comportamentale si alterarea calitatii vietii.

Cele mai frecvente categorii de incontinenta urinara sunt

– incontinenta urinara la efort
– mictiunea imperioasa (vezica hiperactiva)
– incontinenta mixta

Pentru a sti care este cauza incontinentei urinare, este recomandat un consult medical, care poate stabili daca sunt sau nu prezente complicatii si care poate sa iti ofere cateva optiuni de tratament.

OPTIUNI DE CONDUITA SI TRATAMENT NECHIRURGICAL

1| Modificari ale stilului de viata si dietei
– Eliminarea cafeinei, alcoolului si tutunului
– Restrictionarea aportului de lichide (max 2 litri pe zi)
– Urinarea la ore fixe in cursul zilei
– Scaderea in greutate

2| Exercitii pelvine
– EXERCITII KEGEL

3| Tratament cu estrogeni
– crema cu estrogeni
– terapie de substitutie hormonala

4| Tratament neinvaziv al incontinentei urinare cu laser si radiofrecventa

Acest tip de tratament este recomandat numai in anumite tipuri si grade de severitate ale incontinentei urinare, mai exact el se poate aplica pacientelor cu incontinenta urinara la efort in grad incipient. Incontinenta urinara la efort in grad incipient reprezinta pierderea involuntara de urina la ras, tuse, stranut, ridicarea unor obiecte mai grele, urcatul scarilor sau in cursul contactului sexual.

Tratamentul neinvaziv specific cu echipament laser sau radiofrecventa conduce la o reducere semnificativa a incontinentei de urina si previne agravarea acesteia.

Rezultatele sunt foarte satisfacatoare si elimina necesitatea unei operatii sau proceduri invazive!