SUBSTITUTIE HORMONALA BIOIDENTICA | Informatii

Informații

SUBSTITUTIA HORMONALA BIOIDENTICA

Ce este tratamentul bioidentic de substitutie hormonala (TBSH)

Tratamentul bioidentic de substitutie hormonala (TBSH), cunoscut si sub denumirea de tratament hormonal bioidentic sau tratament hormonal natural, reprezinta utilizarea de hormoni cu structura moleculara identica cu cea a hormonilor proprii, in cadrul unui tratament de optimizare hormonala (reechilibrare sau substitutie). Tratamentul hormonal bioidentic este un tratament sigur care ajuta la refacerea echilibrului natural al hormonilor organismului, atat la femei cat si la barbati.

Avantajul administrarii hormonilor naturali este acela ca, spre deosebire de hormonii sintetici, ei pot fi dozati in sange sau saliva, putand fi astfel formulati personalizat pentru fiecare pacient(a), in efortul de a obtine un nivel hormonal optim in organism.

Tratamentul hormonal bioidentic poate cuprinde in principal urmatorii hormoni specifici, izolati sau in asociere: estrogeni (estrona, estradiol, estriol), progesteron, testosteron, DHEA.

Tratamentul hormonal bioidentic este utilizat pentru a trata femei si barbati la care nivelele hormonale au scazut sau sunt in dezechilibru. Cel mai frecvent acest tratament este instituit pentru:

– ameliorarea sau eliminarea simptomelor in premenopauza, menopauza si andropauza

– reducerea riscului de osteoporoza

– tratament general anti-aging

– ameliorarea calitatii vietii

Alte indicatii ale acestui tratament mai sunt :

– infertilitatea feminina sau masculina

– amenoreea post-pilule contraceptive

– sindromul premenstrual

– migrena cronica

– adjuvant in tratamentele pentru cancer

– rezistenta la insulina

– tulburari endocrine (tiroidiene, suprarenale)

– osteoporoza

– fibromialgia

Hormoni bioidentici vs. hormoni sintetici

Hormonii bioidentici sunt diferiti fata de cei sintetici utilizati in preparatele comerciale de substitutie hormonala, prin aceea ca sunt identici din punct de vedere chimic cu hormonii naturali secretati de corpul uman si sunt produsi din plante. Hormonii sintetici sunt produsi din urina de iapa gestanta plus alti compusi sintetici.

Hormonii naturali prezinta mai mult sau mai putin aceleasi riscuri si beneficii ca si hormonii sintetici. Exceptie face progesteronul, care are un profil de siguranta mai crescut decat cel sintetic.

Administrare

Hormonii bioidentici pot fi administrati in mai multe moduri:

– percutanat (gel, crema)

– intravaginal (crema, ovule)

– oral (dropsuri, capsule cu eliberare lenta)

– subcutanat (implant)

Complianta este parametrul cel mai important in alegerea caii de administrare personalizata, in acord cu doza optima de hormoni. Fiecare forma de administrare prezinta avantaje si dezavantaje, precum si indicatii specifice sau contraindicatii.

Programeaza o consultatie pentru a discuta care forma de administrare este cea mai potrivita in cazul tau. Inaintea inceperii tratamentului va trebui sa efectuezi o serie de analize, iar in timpul tratamentului va trebui sa fii monitorizat(a) periodic.

De principiu se recomanda inceperea tratamentului cu doza cea mai mica eficienta, care produce rezultate. Perioada de administrare in cazul hormonilor bioidentici este nelimitata.

Beneficiile tratamentului hormonal bioidentic

Tratamentul hormonal bioidentic este administrat in majoritate persoanelor care imbatranesc si la care nivelele hormonale scad, in special in cazul femeilor in perioada de premenopauza si menopauza. Tratamentul are rolul de a creste nivelele hormonale si de a ameliora simptomele moderate sau severe datorate menopauzei, cum ar fi :

– bufeurile de caldura

– transpiratiile nocturne

– modificarile dispozitiei

– pierderea memoriei

– cresterea in greutate

– balonarea

– tulburari ale somnului

– pierderea apetitului sexual sau durere la contactul sexual

– uscaciunea vaginala

– subtierea parului

– pielea uscata

– reducerea concentrarii (brain fog) si pierderea memoriei

– oboseala cronica

In plus, reechilibrarea hormonala poate reduce riscul de diabet, pierderea dintilor si cataracta. La nivelul pielii, echilibrarea hormonala ajuta la mentinerea tonusului pielii, a hidratarii, elasticitatii si la estomparea ridurilor.

La pacientii cu cancer care au efectuat tratamente care le-au afectat nivelele de estrogeni, tratamentul hormonal bioidentic s-a dovedit a fi eficient in ameliorarea starii generale de bine si a calitatii vietii.

Efecte adverse si riscuri

In general tratametul de substitutie hormonala, fie el bioidentic sau sintetic, poate creste riscul anumitor afectiuni, cum ar fi:

– tromboembolie

– accident vascular

– afectiuni ale vezicii bliare

– boala cardiaca

– cancer de san

In particular, tratamentul cu hormoni bioidentici poate conduce la urmatoarele efecte adverse, in special la inceputul terapiei, pana la ajustarea dozei si adaptarea organismului la hormoni:

– acnee

– balonare

– crestere in greutate

– oboseala

– schimbari ale dispozitiei

– cresterea parului facial la femei

Riscurile si posibilele efecte adverse variaza de la o persoana la alta, in functie de istoricul acesteia. Unele persoane nu pot lua hormoni bioidentici si nici orice alta forma de substitutie hormonala. Inainte de a incepe orice tratament, programeaza o consultatie.

Stilul de viata

In paralel cu tratamentul hormonal bioidentic, este recomandata mentinerea sau trecerea la un stil de viata sanatos, care sa includa:

– suplimente de vitamine

– o alimentatie echilibrata si sanatoasa

– activitate fizica

– reducerea stress-ului si anxietatii